Studentenhuis Groningen: hoe is dat?

Paula
Studentenhuis Groningen: hoe is dat?

Je ziet het vast wel voor je. Een studentenhuis met allemaal jongeren die lawaai maken, rommel maken en het leven nog niet te serieus nemen. Studentenhuizen in Groningen zijn niet weg te denken. Soms fiets je door de stad en denk je dat je langs een kroeg fiets. Het blijkt uiteindelijk een studentenhuis te zijn. Maar hoe is het leven nu eigenlijk in zo’n studentenhuis en hebben andere mensen er echt zoveel last van als je zou denken? Deze en nog een aantal andere vragen ga ik proberen te beantwoorden in deze blog.

Hoe is het leven in een studentenhuis

Het leven in een studentenhuis is bijzonder. Je hebt vaak alleen een slaapkamer die van jezelf is en verder moet je alles in huis delen. Je deelt de wc, de badkamer, de keuken en de woonkamer. Dat betekent dus ook dat je altijd op elkaar bent aangewezen. Je kookt met elkaar, eet met elkaar, kijkt televisie met elkaar en doet spelletjes met elkaar. Als student is dat natuurlijk erg gezellig, er is altijd wat te doen. Het nadeel kan zijn dat je je iets minder makkelijk kunt terugtrekken. Natuurlijk heb je een eigen slaapkamer, maar in veel gevallen is deze te klein om echt langere tijd fijn te kunnen zitten. Daarbij moet je ook altijd rekening houden met elkaar. Als een huisgenoot tentamens heeft kun jij niet zomaar een feest gaan geven en andersom. Met al deze dingen moet je rekening houden als je een kamer in Groningen hebt in een studentenhuis.


Groningen studentenwoning: last of niet?

Misschien vraag je je wel eens af of zo’n studentenwoning niet eigenlijk een last is voor de stad. Vaak veel lawaai en rotzooi, dat moet toch voor iedereen vervelend zijn… Nou, in Groningen valt dat dus heel erg mee. Eigenlijk horen studentenhuizen bij Groningen gewoon bij Groningen. Omdat Groningen zo’n grote studentenstad is zit het vol met studentenhuizen en studenten. Dus is het ondenkbaar dat je alleen maar mooie, nieuwe rustige huizen tegenkomt. De gemiddelde Groninger zal het met me eens zijn dat Groningen voor een deel wordt gevormd door de huizen die vol zitten met schreeuwende studenten. Tuurlijk, als je er onder of naast woont kan het soms wat luidruchtig zijn, maar de meeste studentenhuizen worden omringd door weer andere studentenhuizen, waardoor het met overlast allemaal wel meevalt.


Is een studentenwoning altijd vies?

Velen denken dat een studentenhuis altijd smerig is. Pannen die weken in de gootsteen liggen, etensresten die over het gasstel verspreid zijn en vieze toiletten en douches. Toch is dat vooroordeel niet altijd terecht. Veel studentenhuizen houden namelijk fanatiek schoonmaakroosters bij om er zo voor te zorgen dat ze niet in een ontzettend smerig huis komen te wonen. Niet alleen voor de studenten zelf is het belangrijk om een studentenhuis schoon te houden, maar ook voor een huisbaas kan dat een vereiste zijn. Soms willen huisbazen dat studenten hun huizen schoon en netjes houden, zodat er geen grote schade kan ontstaan.


Waarom moet een student in een studentenwoning gaan wonen?

Als beginnend student kan dit een vraag zijn die je bezighoudt. Kies ik voor een studio in Groningen met meer privacy, of juist voor een studentenhuis waar ik meer mensen kan ontmoeten en waar altijd reuring is. Ik kan je vertellen waarom je wel voor een studentenhuis moet gaan: Allereerst is het ontzettend gezellig. Je woont met veel leeftijdsgenoten samen en er is altijd wel iets te lachen, of te bespreken. Verder is het sociale aspect erg belangrijk. Als je als student van ver weg komt is het niet makkelijk om zomaar vriendschappen op te bouwen in Groningen. Je moet uit het niets mensen leren kennen en waar kan dat nou beter dan in een groot studentenhuis. Je woont samen met een groot aantal huisgenoten en hoeft dus veel minder moeite te doen om mensen te leren kennen. Hoe anders is dat als je een appartement in Groningen huurt? Al met al is het dus gezellig en een makkelijker manier om enorm hechte vriendschappen aan te gaan. 

Copyright 2022  Ghuus - Powered by Corpoflow