Hé Ghuus,

wat zijn de meest gestelde vragen?

Veel gestelde vragen
Wat is Ghuus?

Ghuus.nl is een website met de studenten-/jongerenwoningen van de woningcorporaties in de stad Groningen. Ghuus is een initiatief van zes corporaties: De Huismeesters, Lefier, Nijestee, Patrimonium, Wierden en Borgen en Woonborg.


Wat is er te vinden?

Ghuus.nl is dé website waarop je in één oogopslag alle beschikbare studenten- en jongerenwoningen van de Groninger corporaties vindt. Het is een ‘etalage’ met het aanbod, via Ghuus ga je naar Woningnetgroningen.nl (of WoningNet) of de websites van Lefier om je in te schrijven en/of te reageren. 


Wat is het verschil tussen aanbod en bezit?

Op Ghuus.nl kun je woningen bekijken onder ‘aanbod’ en ‘bezit’. Onder ‘aanbod’ staan de woningen waar je via WoningNet of de website van de betreffende corporatie op kunt reageren. Via ‘bezit’ zie je een totaaloverzicht van alle studenten-/jongerenwoningen die de corporaties verhuren in Groningen. 


Aanmelden?

Als je je aanmeldt bij Ghuus krijg je mailtjes met nieuw aanbod speciaal afgestemd op jouw woonwensen. Om op woningen te kunnen reageren moet je ingeschreven staan bij WoningNet of bij de woningcorporatie die de woning aanbiedt. 


Hoe kom ik aan een woning via Ghuus?

Op Ghuus.nl vind je het aanbod van alle woningcorporaties in de stad Groningen. Met de zoekfilters kun je de woning zoeken die bij jou past. Om een woning of kamer te huren, moet je ingeschreven staan bij de woningcorporatie die de woning aanbiedt of bij het overkoepelende WoningNet Groningen. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans om een woning toegewezen te krijgen. 


Hoe kan ik me inschrijven voor een studenten-/jongerenwoning?

Om een woning of kamer te huren, moet je je inschrijven. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans om een woning toegewezen te krijgen. Schrijf je dus snel in! Hieronder lees je hoe je je inschrijft bij de verschillende woningcorporaties.


WoningNet (Nijestee, De Huismeesters, Patrimonium, Wierden en Borgen)

Voor Nijestee, De Huismeesters, Patrimonium en Wierden en Borgen schrijf je je in bij WoningNet. Een inschrijving bij WoningNet kost € 21,30 per jaar


Lefier

Bij Lefier kost de inschrijving eenmalig € 30,00. Je kunt je inschrijven vanaf je 16de. Zo kun je alvast wachttijd opbouwen. Zodra je 17 bent kun je een huurcontract afsluiten. Ben je jonger dan 18? Dan heb je toestemming van je ouders of voogd nodig. Ben je 30 jaar of ouder? Dan kom je niet meer in aanmerking voor een kamer en kun je niet meer reageren op kamers. Inschrijven als kamerzoekende kan via het inschrijfformulier op de website van Lefier


Woonborg

Bij Woonborg kost de inschrijving eenmalig € 40,00. Je kunt je inschrijven vanaf je 17de. Een huurcontract kun je afsluiten zodra je 18 jaar bent. Inschrijven doe je via het inschrijfformulier op de website van Woonborg.


Hoe kan ik reageren op woningen?

Heb je op Ghuus.nl een leuke woning of kamer gevonden? Klik dan op ‘ga naar woonruimte’. Je gaat dan naar de website van de aanbieder. Log in met je account en reageer op de woning/kamer. Heb je nog geen account? Schrijf je dan eerst in. 


Wat is de leeftijdsgrens voor een studenten-/jongerenwoning?

Voor de studenten-/jongerenwoningen van Nijestee, Patrimonium, Woonborg en Wierden en Borgen is de leeftijdsgrens 27 jaar (reageren kan tot en met je 26e). Bij de studenten-/jongerenwoningen van Lefier is de leeftijdsgrens 30 jaar (reageren kan tot en met je 29e). Bij De Huismeesters kan je reageren op een studenten-/ jongerenwoning tot en met 30 jaar.

Let op! De leeftijdsgrens is alleen van toepassing wanneer je reageert op een nieuwe woning. Als je er eenmaal woont, mag je er blijven wonen totdat je zelf weer wilt verhuizen. Dit geldt niet als je een campuscontract of een jongerencontract hebt getekend. Een campuscontract betekent dat je ingeschreven moet staan bij een onderwijsinstelling om de woonruimte te mogen huren. Een jongerencontract is een tijdelijke huurovereenkomst voor een maximum aantal jaren. 


Komen alle beschikbare studenten-/jongerenwoning bij het aanbod op Ghuus te staan?

Het overgrote deel van de woonruimtes die te huur zijn wordt aangeboden op Ghuus.nl. Je kunt dan reageren via de website van de verhuurder. Maar er zijn een paar uitzonderingen. Onder bezit kun je bij iedere woning zien hoe deze wordt toegewezen.


Coöptatie

Verschillende panden van de corporaties worden via coöptatie toegewezen. Bij coöptatie is er sprake van een verenigingshuis, dat wil zeggen dat de huurders in het pand lid zijn van een studentenvereniging zoals Vindicat, Albertus Magnus of Dizkartes. Wanneer er een kamer vrij komt in het pand, dragen de achterblijvende huurders een nieuwe huurder voor die ook lid is van de betreffende studentenvereniging. Deze kamer wordt dan ook niet via Woningnet of Lefier aangeboden. De corporatie beoordeelt uiteraard of de voorgedragen kandidaat passend is.


Voordracht

Voor sommige kamers of studio’s waar je voorzieningen deelt, mogen medebewoners zelf een nieuwe bewoner voordagen. Deze woonruimte komt niet bij het aanbod op Ghuus. Dragen medebewoners geen nieuwe bewoner voor? Dan wordt de woning alsnog aangeboden op Ghuus.


Interne aanbieding

Soms wordt een vrijkomende kamer eerst aan andere bewoners binnen het complex aangeboden. Heeft niemand belangstelling? Dan wordt de woning aangeboden op Ghuus en kan iedereen reageren.  


Hoe worden de woningen toegewezen?

Reageren er meerdere mensen op een woning of kamer? Dan krijgt de degene met de meeste punten de woning toegewezen. Eindig jij als eerste? Dan krijg je bericht van de woningcorporatie die de woning aanbiedt. Je kunt de woning of kamer dan eerst bekijken. Daarna beslis je of je de woning gaat huren. 


Ik krijg een woning toegewezen, en dan?

Als je de woning of kamer accepteert, onderteken je een huurcontract bij de woningcorporatie die de woning verhuurt. Daarbij hebben we een aantal documenten van je nodig. We vragen naar een inkomensverklaring/DUO-verklaring en een verhuurdersverklaring.


Copyright 2020  Ghuus - Powered by Corpoflow